piątek, 19 grudnia 2008

Rambo do gara

Chociaż dziś piątek zjedliśmy bez ceregieli. Ale to nie znaczy, że nie coś pysznego. Jak się do zwykłych piersi z kurczaka doda trochę ziół i gorgonzoli to może nawet podniebienie połaskotać. To cholernie proste danie, mimo, że jego przygotowanie skutecznie utrudniała nam Ramba polująca na świeże mięsko (MIAAAUU!).
,

A robi się to tak:
,
Kuraka trzeba pociąć w kostkę i smażyć na oliwie, na której chwilę wcześniej skwierczał rozgnieciony ząbek czosnku. Zasypać ziółkami (szczypta tymianku, oregano, soli czosnkowej, mieszanki ostry grill i czarnego pieprzu) i smażyć aż kurak będzie gotowy.
Później dodaj kawałki gorgonzoli i trochę śmietany, podsmażyć razem do uzyskania gęstego sosu. Mięso gotowe.
Z kurczakiem na stół powędrowała sałatka z rukoli z pomarańczą, orzechami włoskimi, podsmażonym czosnkiem wyjętym z patelni na której później smażył się kurczak (smażony czosnek jest gorzki, wyjmując go po podsmażeniu unikamy goryczki potrawy), oliwy i octu balsamicznego (+sól, pieprz do smaku). Danie zmyślone, ale wyjątkowo pyszne.

Wine Note: Nie jedno wino by tu pasowało. Proste, lekkie czerwone (coś z nad Loary na przykład), tłuste białe (Chardonnay z nowego świata). My schłodziliśmy lekko butelkę De Leuwen Jagt. Sprawdziło się świetnie i do dania głównego i do sałatki.

7 komentarzy:

  1. w mieso moze bym wszedl, ale gorgonzola :| salatka kompletna klapa ;) rukola i orzechy - pierwsze to trawa, na drugie jestem uczulony ;)

    ale ok, coraz lepiej :) a kiedy bedzie przepis na knysze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty troglodyto! :)

    Knysza będzie jak wyjdziemy na miasto ziom, kiedy proponujesz?

    OdpowiedzUsuń
  3. heh, szkoda, ze wyjezdzacie po swietach bo by sie znalazlo kilka okazji :) ale juz niedlugo Twoje urodziny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jakje wino pasuje najbardziej do czarnego kota ze swieconcymi oczami? :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Po nazwie to : http://iwines.blogspot.com/2007/01/gato-negro-merlot.html

    Ale moim zdaniem kot zasługuje na jakieś nieokiełznane i z pazurem.

    OdpowiedzUsuń
  6. z Kacprem to bym się nie wyżywił. Rukola to niejedyna trawa, którą wciągam ze smakiem, a gorgo w potrawach jest pyszna. Do buzi z większym nabożeństwem wkładam tylko na deser. Cheddara.

    OdpowiedzUsuń