,
A robi się to tak:
,
Kuraka trzeba pociąć w kostkę i smażyć na oliwie, na której chwilę wcześniej skwierczał rozgnieciony ząbek czosnku. Zasypać ziółkami (szczypta tymianku, oregano, soli czosnkowej, mieszanki ostry grill i czarnego pieprzu) i smażyć aż kurak będzie gotowy.
Później dodaj kawałki gorgonzoli i trochę śmietany, podsmażyć razem do uzyskania gęstego sosu. Mięso gotowe.
Z kurczakiem na stół powędrowała sałatka z rukoli z pomarańczą, orzechami włoskimi, podsmażonym czosnkiem wyjętym z patelni na której później smażył się kurczak (smażony czosnek jest gorzki, wyjmując go po podsmażeniu unikamy goryczki potrawy), oliwy i octu balsamicznego (+sól, pieprz do smaku). Danie zmyślone, ale wyjątkowo pyszne.
Wine Note: Nie jedno wino by tu pasowało. Proste, lekkie czerwone (coś z nad Loary na przykład), tłuste białe (Chardonnay z nowego świata). My schłodziliśmy lekko butelkę De Leuwen Jagt. Sprawdziło się świetnie i do dania głównego i do sałatki.
w mieso moze bym wszedl, ale gorgonzola :| salatka kompletna klapa ;) rukola i orzechy - pierwsze to trawa, na drugie jestem uczulony ;)
OdpowiedzUsuńale ok, coraz lepiej :) a kiedy bedzie przepis na knysze?
Ty troglodyto! :)
OdpowiedzUsuńKnysza będzie jak wyjdziemy na miasto ziom, kiedy proponujesz?
heh, szkoda, ze wyjezdzacie po swietach bo by sie znalazlo kilka okazji :) ale juz niedlugo Twoje urodziny! :)
OdpowiedzUsuńa jakje wino pasuje najbardziej do czarnego kota ze swieconcymi oczami? :P
OdpowiedzUsuńPo nazwie to : http://iwines.blogspot.com/2007/01/gato-negro-merlot.html
OdpowiedzUsuńAle moim zdaniem kot zasługuje na jakieś nieokiełznane i z pazurem.
z Kacprem to bym się nie wyżywił. Rukola to niejedyna trawa, którą wciągam ze smakiem, a gorgo w potrawach jest pyszna. Do buzi z większym nabożeństwem wkładam tylko na deser. Cheddara.
OdpowiedzUsuńpfffff :]
OdpowiedzUsuń